Okozhat-e a marihuána merevedési zavarokat?

A marihuána kampányok hatalmas számának eredményeként a marihuána jelenleg 37 államban, például Kolumbiában vagy Hollandiában legális, és összesen 19 állam engedélyezi a marihuána rekreációs használatát.. A marihuána, akár orvosi, akár rekreációs célokra használják, rendkívül elterjedt társadalmunkban. A Nemzeti Drogfogyasztási Intézet (NIDA) adatai szerint 2018-ban több mint 11 millió ember használt marihuánát az Egyesült Államokban. Az Egyesült Államokban a marihuánát gyakran használják orvosi környezetben fájdalomcsillapításra. Megbízható források, például a Harvard Medical School arról számol be, hogy bár a marihuána nem elég erős ahhoz, hogy enyhítse a súlyos fájdalmakat, meglehetősen hatékony a krónikus fájdalom kezelésére, amely évente emberek millióit érinti. A legtöbb szabadidős droghoz hasonlóan a marihuánának is vannak pozitív hatásai és lehetséges mellékhatásai. A marihuána közvetlen hatásai közé tartozik a fájdalomcsillapítás, a megváltozott érzékszervi működés, a hangulatváltozás, valamint a gondolkodás és a működés bizonyos fokú károsodása. Ezek többsége a delta-9-tetrahidro-kannabinol (THC) eredménye, amely a marihuána legjelentősebb aktív vegyülete. A marihuána bizonyos szexuális mellékhatásokkal is jár, beleértve a merevedési zavarok fokozott kockázatát. Az e kapcsolat mögött álló tudományos kutatások azonban vegyesek, egyes tanulmányok szerint a marihuána csökkenti a szexuális teljesítményt, mások pedig ennek ellenkezőjét állítják. Ha rendszeresen használ marihuánát, akár gyógyszerként, akár rekreációs céllal, fontos megértenie, hogyan befolyásolhatja a szexuális teljesítményét. Az alábbiakban részletesebben megvizsgáljuk a marihuána és a merevedési zavarok közötti lehetséges kapcsolatot, valamint a marihuána egyéb hatásait a nemi vágyra és általában a szexuális viselkedésre.

A kannabisz fogyasztásának mellékhatásai

Mielőtt belemennénk a marihuána és a szex kapcsolatának részleteibe, fontos, hogy gyorsan áttekintsük az alapokat, hogyan hat a marihuána valójában a szervezetedre. A marihuána pszichoaktív, azaz az agyműködést megváltoztató hatásainak nagy részét a tetrahidrokannabinol vagy THC nevű vegyi anyag okozza. Amikor marihuánát használsz, a THC a véráramban eljut az agyadba, ahol speciális receptorokra hat. Ezek a receptorok a gondolataid és a hangulatod számos aspektusát befolyásolják, és a marihuánafogyasztással járó „mámort” okozzák. Az idő, amely alatt a THC befolyásolja a hangulatodat, a marihuána fogyasztásának módjától függően változik. Ha a marihuánát közvetlenül evéssel együtt fogyasztják, akkor 30-60 percig tarthat, de elszívva a hatás szinte azonnal jelentkezik.

A marihuána használatának gyakori hatásai a következők:

  • Megváltozott időbeli tájékozódás
  • Megváltozott érzékszervek (pl. a színek másként látása)
  • Memória-, mozgás- és gondolkodási zavarok
  • Változások a hangulatban és az érzésekben

Nagy dózisban fogyasztva a kannabisz hallucinációkat, téveszméket és pszichózist is okozhat. Bár a marihuána csak rövid távon okoz látható hatásokat, hosszú távon is hatással lehet a test bizonyos részeire. A kutatások szerint a hosszú távú marihuánafogyasztás összefüggésbe hozható a gondolkodás, az emlékképzés és az új funkciók megtanulásának képességének csökkenésével. A marihuána befolyásolhatja azt is, ahogyan az agyad kapcsolatokat hoz létre. A marihuána az agyadon kívül a testedre is hatással lehet. A marihuána használata irritációt okozhat a tüdejében, ami légzési problémákat eredményezhet. Hozzájárulhat a magas pulzusszámhoz is, amely az elszívása után több órán át fennmaradhat. A marihuána használatával kapcsolatos egyéb fizikai problémák közé tartozik a hányinger, hányás, és a nőknél nagyobb a kockázata a gyermek fejlődésével kapcsolatos problémáknak a terhesség alatt és után..

Marihuána és szex: a tények

Mi köze van ezeknek a hatásoknak a marihuánához és a szexhez? A használat okozhat merevedési zavarokat? Mint sok más, a marihuána használatával kapcsolatos dolog esetében, csak most derül ki, hogy a marihuána használatának gyakorisága összefügg-e a szexuális problémákkal. Sok marihuána-fogyasztó arról számol be, hogy a marihuána elszívása vagy a marihuánából készült ételek fogyasztása után érzik, hogy jobban érdekli őket a szex.. Néhányan arról is beszámolnak, hogy jobban élvezik a szexuális együttléteket, amikor be vannak tépve. Mások azonban szexuális teljesítményproblémákról számolnak be a marihuána elszívása után, beleértve a kemény erekcióra való képtelenséget. Fontos megjegyezni, hogy a legtöbb állítás, amit a szexről vagy a kannabiszról hallasz vagy olvasol az interneten, anekdotikus. Az évtizedek során azonban számos kutató vizsgálta a marihuána lehetséges hatásait a szexre, beleértve a lehetséges kapcsolatot a marihuána és a merevedési funkció között. Összességében a marihuánával és a szexszel kapcsolatos kutatási eredmények vegyesek. Egy 2017-ben a Journal of Sexual Medicine című szakfolyóiratban közzétett tanulmány például megállapította, hogy a marihuána összefüggésbe hozható a szexuális vágy növekedésével. A tanulmány, amely több mint 50 000 férfi és nő felmérési adatait használta fel, megállapította, hogy a marihuánafogyasztás „függetlenül összefügg a szexuális találkozások gyakoriságának növekedésével”. A tanulmány azt is megjegyezte, hogy a marihuána fogyasztása a jelek szerint nem rontotta a szexuális funkciókat a vizsgált férfiak és nők esetében. A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy bár az eredmények megnyugtatóak, a marihuána szexuális funkciókra gyakorolt hatása „további vizsgálatot igényel”. Más kutatások azt találták, hogy a marihuána használata élvezetesebbé teheti a szexet a nők számára. Egy 2019-es, a Sexual Medicine-ben közzétett tanulmányban a kutatók azt találták, hogy azok a nők, akik a szex előtt marihuánát használtak, a szexuális vágy növekedéséről, javult orgazmusról és kevesebb fájdalomról számoltak be..

Okozhat-e a „fű” merevedési zavarokat?

A marihuánával és a szexszel kapcsolatos tudományos bizonyítékok azonban nem mindegyike pozitív. Bár a marihuána használata és a merevedési zavarok közötti lehetséges kapcsolat nem teljesen világos, egyes kutatások azt sugallják, hogy a marihuána negatív hatással lehet a test erekcióért felelős részeire.. Mielőtt belemennénk a részletekbe, magyarázzuk el röviden, hogyan működik az erekció. Az egészséges erekció nagyrészt a véráramlásról szól. Amikor felizgatottnak érzi magát, vér áramlik a péniszébe, ami a merevedési szövetek kitágulását és feszesebbé válását okozza. Amikor eléri az orgazmust és ejakulál, ugyanez a folyamat fordítva történik, aminek következtében elveszíti az erekcióját és belép a reflexív fázisba. Számos tanulmány megállapította, hogy a marihuána fogyasztása hatással lehet a szív- és érrendszerre, ami befolyásolhatja a pénisz vérellátását és a merevedési funkciót. A marihuána sok olyan anyagot tartalmaz, mint a dohány, amelyek a dohányzás során bejuthatnak a szervezetbe. Ezen anyagok közül sok hosszú távon károsíthatja a szívet és a tüdőt, ami növelheti a szív- és érrendszeri egészségügyi problémák kialakulásának kockázatát. Rövid távon a marihuána a vérnyomás emelkedését is okozhatja. A magas vérnyomás összefügg a merevedési zavarokkal, ami azt jelenti, hogy a marihuána elszívása után nehezebben tud erekciót elérni. Más kutatások közvetlen kapcsolatot találtak a marihuánafogyasztás és a szexuális funkciók, például a merevedési zavarok között. Például egy 2011-es tanulmány adatainak áttekintése során a kutatók arról számoltak be, hogy a marihuána stimulálhat bizonyos receptorokat a péniszszövetben, ami potenciálisan hozzájárulhat a merevedési zavarokhoz, miközben a marihuánából származó vegyi anyagok még aktívak a szervezetben. Egy másik, 2010-ben közzétett tanulmány összefüggést talált a marihuánafogyasztás és az orgazmus elérésének nehézségei között a férfiaknál. Érdekes módon a marihuánafogyasztás a korai magömlés megnövekedett arányával is összefüggésbe hozható volt a vizsgálatban részt vevő férfiak körében.

Hogyan hat a marihuána a szexre?

A marihuána egyéb szexuális hatásaival kapcsolatos kutatások jelenleg korlátozottak, ami azt jelenti, hogy egyelőre nem sok adatunk van arról, hogy a fű hogyan hat a szex egyéb aspektusaira. A Journal of Sexual Medicine című folyóiratban közzétett tanulmány, amely egy online kérdőív több mint 200 résztvevőjének adatait használta fel, azt sugallja, hogy a legtöbb ember, aki szex előtt marihuánát használ, pozitív vagy semleges eredményeket ér el. A tanulmány szerint a megkérdezettek 38%-a szerint a szex élvezetesebb volt a marihuána használata után, és csak 4,7% mondta, hogy rosszabb volt. A résztvevők arról számoltak be, hogy a marihuána használata után érzékenyebbnek érezték magukat az érintésre, erősebb orgazmusuk volt, és jobban érdekelték őket a szex. Meg kell azonban jegyezni, hogy néhány résztvevő a szexuális teljesítménnyel kapcsolatos problémákról számolt be, beleértve az orgazmus elérésének nehézségeit a marihuána hatása alatt.

A merevedési zavar és a marihuána kezelése

Jelenleg a merevedési zavarok leghatékonyabb kezelése például a Sildenafil (a Viagra hatóanyaga), a Tadalafil (Cialis) vagy a Vardenafil (Levitra). Ezek a gyógyszerek úgy működnek, hogy növelik a pénisz véráramlását, így könnyebbé teszik a kemény erekciót és annak fenntartását, amikor szexuálisan izgatott. Számos terméket választhat a merevedési zavarok kezelésére tervezett termékeink közül. A merevedési zavar kezelésére szolgáló gyógyszerek a legtöbb férfi számára biztonságosak és hatékonyak. Azonban más gyógyszerekhez hasonlóan ezek is okozhatnak kölcsönhatásokat, ha más gyógyszerekkel, szabadidős drogokkal és más anyagokkal együtt szedik őket. Mivel a marihuána még mindig nem engedélyezett gyógyszer, a Sildenafillal és más merevedési zavarra szolgáló gyógyszerekkel való lehetséges kölcsönhatásaival kapcsolatos kutatások jelenleg korlátozottak. Vannak egyetlen jelentések a marihuána és a Sildenafil kölcsönhatásáról. Egy 2006-os jelentés szerint például a marihuána gátolhatja a citokróm P450 3A4 izoenzimet, amely részt vesz a Sildenafil metabolizmusában. Ez a citokróm P450 3A4-re gyakorolt hatás potenciálisan növelheti a Sildenafil szív- és érrendszerre gyakorolt hatását, és hozzájárulhat a mellékhatások fokozott kockázatához, ha a két anyagot együttesen szedik.

Marihuána és egyéb gyógyszerek

A marihuána más gyógyszerekkel, köztük számos gyakori vény nélkül kapható és vényköteles gyógyszerrel együtt alkalmazva is kölcsönhatásokat okozhat. Mivel a marihuána több enzimre is hatással van, potenciálisan befolyásolhatja a leggyakoribb gyógyszerek széles körét, beleértve a pszichiátriai rendellenességek, például a skizofrénia, a szorongás és a depresszió kezelésére használt gyógyszereket. Kölcsönhatásba léphet bizonyos allergiák, szív- és érrendszeri problémák, vírusfertőzések és egyéb problémák kezelésére felírt gyógyszerekkel is.

Következtetés: marihuána és szexuális élet

Okozhat a „fű” merevedési zavarokat? A magas szint befolyásolhatja az erekciót és a szexuális funkciókat? Jelenleg még nem tudunk mindenre választ a marihuána szexuális egészségre gyakorolt hatásáról, de gyorsan egyre több információt tudunk meg. Mind az orvosi, mind a rekreációs marihuána csak rövid ideje legális, és csak néhány kiválasztott államban. Emiatt a marihuánának a férfiak szexuális teljesítményére gyakorolt hatásaival kapcsolatos kutatások nagyon korlátozottak, és csak néhány nagy tanulmány áll rendelkezésre, amelyekből adatokat lehet meríteni. Jelenleg egyes tanulmányok szerint a marihuána pozitív hatással lehet a szexuális élvezetre, míg mások szerint merevedési zavarokkal és más szexuális egészségügyi problémákkal jár. Összességében nem áll rendelkezésre elég jó tudományos bizonyíték ahhoz, hogy határozott és végleges következtetést lehessen levonni arról, hogy a marihuána jó vagy rossz hatással van-e a szexuális életre. Ha marihuána fogyasztása után merevedési zavarokat tapasztal, akkor a szex előtti marihuána fogyasztás csökkentésével, a füvezés szüneteltetésével vagy a szokások és a napi életmód egyéb megváltoztatásával javíthatja szexuális funkcióit. Szeretne többet megtudni a merevedési zavarokról? A útmutató a merevedési zavarok kezelési lehetőségeihez közelebbről megvizsgálja, hogyan javíthatja erekcióját a kielégítőbb és élvezetesebb szex érdekében.